Argentijnse tango: leiden en volgen


Argentijnse Tango Argentijnse Tango Argentijnse Tango

We werken bij deze workshop met Argentijnse tango. Het gaat over hechting tussen moeder en kind en hechting tussen partners die een relatie hebben

Workshop leiden en volgen op muziek door Lourens en Wolly Touwen (1 uur en daarna 15 min napraten)

- vertrouwensoefening: volger legt handen op de borst van de leider en volger moet de ogen sluiten terwijl de leider de volger voorwaarts en zijwaarts leidt en de volger achteruit loopt. Observatie oefening. Hieruit blijken de achterliggende gedragingen en emoties, lichamelijke gewaarwordingen en gedachten in de relatie van een ieder met elkaar.

- Leider leidt de volger weer vooruit in deze ballon oefening. Hoe houd je verbinding met elkaar en blijft de ballon op zijn plaats die je tussen je in op borsthoogte houdt terwijl je samen loopt. Wil je weg van elkaar of houd je echt verbinding of veel te strak en komt de leider daardoor niet vooruit. Hoe werk je samen?

- (muziek) rondlopen op de maat van de muziek, ieder voor zich loopt vooruit, halverwege gaan de volgers achteruit lopen. Van ons volgers vraagt het vertrouwen en loslaten.

- wiegen op de maat van de muziek afgestemd op elkaar, volgers ogen gesloten en handen op de borst van de leider en leider leidt volger soms 1 stap vooruit. De leider en volger stemmen af op elkaar en troosten elkaar in het wiegen en helpen elkaar in balans.(basale werking hersenstam in het brein) De volger geeft zelf goed aan op welk been zij of hij staat. Leider bepaalt de passen en volger weet niet wat er komt. Leider zoekt een punt waar hij of zij heen wil lopen met de ander tijdens het leiden.

- ieder los door zaal lopen, waarbij de volgers achteruit lopen en leiders vooruit. Techniek aanwijzingen. Ritme te pakken krijgen, dat is een hulpbron. Leiders: hoe is je houding ? Leider mag een krachtige sterke borsthouding hebben. Volger moet goed tegendruk geven en het accent ligt op de voorvoet en leider moet goed voorwaarts leiden met gezag. Hoe doe je dat?

- samen bewegen, volger heeft weer de handen op de borst van de leider. Leider bepaalt de passen, afgewisseld met wiegen heen en weer en 1 stap lopen en meer voorwaarts lopen. Daarna in een andere houding dit herhalen. Er wordt niet gepraat met elkaar.