Samenvatting Christfulness


Wat is het en voor wie

Wat is het niet:
Geen gebedsmantra's of in- en uitademen met bepaalde zinnen uit de Bijbel.
Het woord Christfulness komt van de Oosterparkkerk in Amsterdam en wordt met toestemming gebruikt. Er zijn dus meerdere varianten.

De training Christfulness is in eerste instantie ontwikkeld voor mensen die al drie keer een depressie hebben gehad en ze leren ipv in een eng kringetje rond te draaien de volgende dingen:

-richt je op de Here God, de Here Jezus en op Zijn Geest
-vraag Hem om je toetsen en te helpen dingen op te merken over de volgende gebieden:

bijbel
lichaam
5 zintuigen
gedachten en gevoelens (mind)
relaties en omgeving

Voordeel is dan dat
1. Je de aandacht verbreed ipv koker- of 'kringetje' denken
2. Je uit de automatische piloot komt, want het nadeel is dat er tijdens het in de automatische piloot functioneren, negatieve gedachten uit de cortex worden gehaald (geheugen) en een volgende depressie zit er dan alweer aan te komen, zonder dat je het hebt gemerkt
3.Je veel meer opmerkt van wat de Here God je wil geven aan vreugde, blijdschap over alles om je heen en je relatie met Hem en je je veel prettiger gaat voelen mbt je eigen ziel en lichaam

De eerste 2 punten zijn onderzocht, uit onderzoek is gebleken dat de kans op depressie van 70 % naar 35 % afneemt bij mensen die al 3 keer een depressie hebben gehad

Naar nu blijkt helpt de training ook bij burnout, piekeren, relatieproblemen, gewichtsproblemen, angststoornissen enz Contra-indicaties zijn mensen met hypochondrie, verslaving en een depressie op het moment dat de training loopt.


Iets meer info over de training

Christfulness is een bijbels verantwoorde variant op mindfulness
Ik heb er sinds begin april 2010 veel mee geoefend en 900 uur onderzoek gedaan of het mogelijk was een Christelijke variant te maken.

De training bestaat uit 6 avonden over Christelijke meditatie en een praktische training in het omgaan met gevoelens en gewoonten. Er zullen onder andere aspecten inzitten vanuit mijn opleiding psychosomatiek, Bijbels omgaan met Stress, van Gerard Feller, Stichting Promise, Christelijke meditatie en vanuit de opleiding danstherapie aan het conservatorium, maar ook enkele vanuit de mindfulness die omgezet zijn naar bijbels verantwoorde inzichten. De oefeningen zijn allemaal omgezet naar bijbels verantwoorde oefeningen.

De training wordt hier in Barneveld in de praktijk gehouden van 19.30-21.00 uur en zaterdagochtenden van 10.30-12.00 uur.
Groepsgrootte is 6-8 personen. De training wordt ook gegeven aan christenhulpverleners om de training zelf te geven.

Dingen waar we aan werken: ontspannen, spierspanning onderkennen, ademhaling, beter in het hier en nu blijven, uit de automatische piloot stappen, bewustwording en helderheid en aandacht, aangeleerde lastige gewoontepatronen, vreugde en openheid, onszelf kalmeren, grenzen, waardering creëren voor geest, ziel en lichaam, genadig zijn voor onszelf en de ander, kijken met ons hart en stoppen met roddel en verwijten, onder ogen zien van pijn en met (chronische) pijn en moeilijke emoties leren omgaan, herstellen van pijnlijke emoties en het allerbelangrijkste: de relatie met God de Vader en Christus en het openstellen voor Zijn Geest.

Ik heb gemerkt dat Christelijke meditatie mij vrijheid tot een nieuwe kijk op God geeft en op Christus en hoe Hij mij liefheeft en hoe ik van daaruit mag kijken naar mezelf. Mij openstellen voor Zijn Geest op deze manier was heel verrassend en verfrissend.
De christelijke variant op mindfulness geeft me bevrijding van en zicht op aangeleerde patronen waarnaar ik altijd handelde.